Lär dig hur du motiverar dig själv

21 januari 2014 at 9:30 2 kommentarer

Hitta motivation att göra det omöjliga

Hitta motivation att göra det omöjliga

Nytt år men du har svårt med motivationen? Motivation är en extremt viktig drivkraft för alla, vad vi än gör och inte minst för dig som företagsledare. Om du är omotiverad så är det näst intill omöjligt att motivera dina medarbetare. Du kan inte ge något du inte har. Först vill jag bara skriva att den här bloggposten förmodligen inte kommer att motivera dig nu men det jag skriver kan komma att hjälpa dig nästa gång du är omotiverad. Anledningen är att om du nu är omotiverad och söker motivation så vet du inte vad som faktiskt motiverar dig. Du kan tänka ut saker kanske men du får inte den där “känslan” av att vara motiverad. Och det är det jag ska försöka hjälpa dig med nu. Jag brukar dela upp vad som motiverar mig i två delar. Långsiktigt och kortsiktigt. Det långsiktiga handlar om hur man håller sig motiverad över en längre tidsperiod och det kortsiktiga innebär helt enkelt hur man motiverar sig själv här och nu.

Motivation här och nu (kortsiktigt)

Det är inte helt lätt att motivera sig snabbt. Jag har fyra tekniker för att komma igång snabbt.

1. Det första tricket är att tänka på vad som ger dig “känslan” av motivation när du ÄR motiverad. Det kan vara olika saker. För mig t ex så kan en viss låt av en artist jag tycker om ge mig känslan av motivation (Spotify är grymt). Eller så tänker jag på något jag tycker om som ger mig en lyckokänsla. Något som också motiverar är kortsiktiga mål som du kan uppnå genom ditt arbete (du ska ju motivera dig att arbeta). Det kan vara att du sätter upp som mål att du om 3 månader ska åka på en resa och därför spara ihop till en viss peng eller något liknande. Det är viktigt bara att du sätter upp målet när du är motiverad så att du sedan kan använda målet som motivator när du inte är motiverad. När du sedan mediterar över det (när jag skriver meditera som menar jag inte att du ska sätta dig i en speciell ställning och sväva iväg till Tibet, jag menar att du noga tänker igenom ditt mål och hur du ska ta dig dit) så kan motivationen komma tillbaka efter en stund. Men, tricket är att du tänker igenom vad som motiverar dig när du ÄR motiverad. Då kan du sedan återskapa den känslan när du är omotiverad.

2. Det andra tricket är något jag snappat upp från Annika Sörenstams tränare. Annika hade ett problem och det var att hon var för ojämn i sitt spel. Ena sekunden slog hon bra slag och i andra så slog hon ett sämre och det var endast p g a en inre obalans. Vi kan föra över det på vår motivation. Ibland är vi motiverade och ibland omotiverade. Dessutom så kan omotivationen slå till utan orsak, vi kan helt enkelt slå ett dåligt slag fast solen skiner och vi spelar på en vacker och bra golfbana. Detta handlar om mental träning och om att ta kontrollen över sitt psyke. Det Annikas tränare gjort var att han sa åt henne att knipa med skinkorna varje gång hon slog ett bra slag. Detta är inget skämt. Han bad henne helt enkelt att göra det varje gång hon slog ett bra slag och hon började göra det. När hon gjort det en tid så bad tränaren henne att istället göra det FÖRE hon skulle slå ett slag. Och då hände det fantastiska. Hon började slå bra slag oftare. Detta illustrerar hur vi kan lura vårt psyke till att tro att vi kommer att lyckas innan vi faktiskt lyckats. Detta går att applicera på många olika saker och bland annat motivation. Om du varje gång gör något speciellt när du är motiverad och sedan efter en tid börjar göra samma sak när du inte är motiverad så kan du lura kroppen till att bli motiverad.

3. Det tredje tricket för att komma igång snabbt innebär att du ska övertala dig själv. Även detta är ett exempel ur verkliga livet och det kräver att du är lite ogenerad (eller har en spegel i ett rum där ingen hör dig). Det här tricket kan man även använda långsiktigt genom att göra det varje dag. Hur som helst så är det en chef inom detaljhandeln som detta exemplet handlar om. Det var så att en regionchef uppmärksammade att en av hans butiker gick mycket bättre än de andra så han beslutade sig för att besöka butikens chef. Regionchefen frågade butikschefen: “Du säljer mycket bättre än de andra i landet, vad beror det på egentligen?” Butikschefen vart lite generad och sa: “Nja, jag vet inte.” “Jo men berätta nu.” Sa regionschefen. Efter lite övertalning så började butikschefen berätta. “Jo, jag har ett litet trick. Varje morgon så äter jag en god frukost, klär på mig min finaste kostym och sedan ställer jag mig framför spegeln. Framför spegeln, en golvspegel, så iaktar jag mig själv uppifrån och ner. Sen börjar jag prata med mig själv. Jag säger: Vad bra du ser ut, riktigt snygg är du. Och duktig är du. Du är faktiskt den bästa säljaren i hela landet och du får alla dina kunder att vara nöjda. En bra pappa är du också. Du tar hand om dina barn och din familj på ett så fantastiskt bra sätt och så vidare och så vidare. Så håller jag på så i ungefär 15 minuter och sedan åker jag till jobbet och säljer”. Detta gjorde honom till den bästa säljaren i landet. Det är nämligen så att om man peppar sig själv genom att säga bra saker till sig själv så tror man till slut på att man faktiskt ÄR bra. Detta kommer att höja din motivation och din självkänsla!

4. Det fjärde och sista tricket är mycket enkelt. Gå ut och gå. Att gå ut och gå gör att du får annat att se och tänka på samt så sker ett under i din hjärna. Efter att du varit ute och gått i ungefär 15 minuter så frigörs nämligen endorfiner i din hjärna och du börjar bli lyckligare. När du är lycklig så är det lättare att känna sig motiverad.

Motivation över en längre tid (långsiktigt)

Vill man känna sig motiverad över längre tid så kan man använda en del trick som även gör att du blir omotiverad mer sällan. Du kan använda t ex trick nummer 3 här ovanför men god motion (trick 4) påverkar också ditt humör och din motivation på ett positivt sätt. Utöver detta så ska jag ge ett par råd.

1. Se till att sätta upp långsiktiga mål och glöm inte att sätta upp delmål. Jag brukar säga att man bör sätta upp ett långsiktigt mål, t ex att jag ska bli VD för bolaget jag jobbar för. Sedan “ställer jag mig” på den platsen eller det målet och tittar tillbaka mot där jag är nu. Då kommer jag se att det är en hel del luckor längs vägen som jag måste fylla. Jag kanske måste gå en utbildning, få mer ledarskapserfarenhet etc. Detta kommer då att bli mina delmål. När jag sedan satt mitt mål och mina delmål så tidssätter jag dom. Detta är mycket viktigt för att målet och delmålen inte bara ska bli som en vision utan som en faktisk verklighet. Att ha mål och att sedan nå upp till dom kommer att motivera dig långsiktigt.

2. Meditera. Du måste tänka mycket, inte bara flyta på. Tänk ofta igenom vad du gör och varför du gör det. Tänk alltid positivt aldrig negativt. En praktiskt råd som faktiskt fungerar är att föra dagbok. Inte för att läsa den senare utan för att lära dig själv att vara mer positiv mot dig själv. När varje dag är slut så skriver du ner tre bra saker du gjort under dagen. Om du inte kommer på några så skriver du bara att du är duktig eller något annat positivt om dig själv. Sen skriver du ner en sak som du behöver arbeta på. Skriv det på ett sätt som att “jag behöver jobba på att vara mer positiv” inte “jag är alltid så negativ”. Detta kommer göra dig mer motiverad samt ge dig mer självkänsla.

Att känna sig motiverad är nära besläktat med ditt humör och hur du mår. Du måste må bra psykiskt för att kunna vara motiverad. Därför så är det viktigt att du tänker på hur du ska må mentalt bra. Hur du får bra självkänsla, inte bara självförtroende.

Entry filed under: Lediga jobb, lediga jobb göteborg, Lediga jobb inom Bank, Lediga jobb inom Försäkring, Lediga jobb inom Finans, Lediga jobb inom Reklam och Media, Lediga jobb inom Skola/Förskola, lediga jobb malmö, lediga jobb skåne. Tags: , , , , , , , , , , .

Lediga jobb för säljare – 10 steg och tips Så skriver du en jobbansökan – hitta lediga jobb

2 kommentarer Add your own

 • 1. aana  |  06 oktober 2011 kl. 14:38

  Detta ju grandiost fantastik info på ett ställe, tack!

  Svara
 • 2. Semic  |  15 december 2014 kl. 8:39

  👏👏👏 Mycket bra tycker jag af är ju inte hälften så bra på att ge bra info

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Jobbnyfikna

 • 202 927 besökare

Tidigare om lediga jobb

Tänk på att…

...ni får gärna citera om ni uppger källa och har en länk tillbaka till oss.

Mest klickade

 • Inget

JobbTorget Forum

Vi är en del av nätverket kring JobbTorget. Här finns möjlighet att få råd och tips från utvalda aktörer. Totalt når vi 1,5 miljoner arbetsnyfikna per år. Här hittar du JobbTorget och härJobbTorget FORUM. Kontakta oss om ni vill synas i nätverket på info(a)jobbtorget.se

Din egen jobbcoach?

Vi har över 500 jobbcoacher i Sverige som helt GRATIS bara väntar på att få hjälpa dig ut i arbetslivet. Att få just dig att hitta ett nytt jobb. Det enda du behöver göra är att registrera dig.
januari 2014
M T O T F L S
« Dec   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d bloggare gillar detta: